Aktivnost vode (AV) je delimični pritisak pare vode u rastvoru podeljen standardnim parcijalnim pritiskom pare vode. U oblasti prehrambene nauke, standardno stanje se najčešće definiše kao parcijalni pritisak pare čiste vode na istoj temperaturi. Koristeći ovu određenu definiciju, čista destilovana voda ima aktivnost vode tačno jedan. Kako se temperatura povećava, av se obično povećava, osim kod nekih proizvoda sa kristalnom solju ili šećerom. Veće supstance imaju tendenciju da podržavaju više mikroorganizama. Voda migrira iz područja visoke AV u područja niske AV. Na primer, ako je med (aw ≈ 0,6) izložen vlažnom vazduhu (aw ≈ 0,7), med upija vodu iz vazduha. Ako je salama (aw ≈ 0,87) izložena suvom vazduhu (aw ≈ 0,5), salama se isušuje, što bi moglo da je sačuva ili pokvari. Fabrike hrane koriste aktivnost vode da bi proizveli hranu stabilnu na policama. Ako se proizvod održava ispod određene aktivnosti vode, rast plesni je inhibiran. To rezultira dužim rokom trajanja.Vrednosti aktivnosti vode takođe mogu pomoći u ograničavanju migracije vlage u prehrambenom proizvodu napravljenom od različitih sastojaka. Ako se suvo grožđe veće aktivnosti vode spakuje sa mekinjama mekinje slabije aktivnosti, voda iz grožđica vremenom migrira u mekinje, čineći suvo grožđe tvrdim, a mekinje mekane vlažne. Fabrike hrane koriste aktivnost vode da bi predvideli koliko migracija vlage utiče na njihov proizvod.

 

Merač aktivnosti vode WA-60A

LCD digitalni displej
Prikaz temperature
Opseg: 0 ~ 1.0av
Rezolucija ± 0,01 av
Tačnost ± 0,02av
Neprovodljivi senzor vlažnosti
Vreme uzorkovanja 5 minuta
Uslovi rada: Temperatura: 0 ~ 50ºC; Vlažnost: <95% RH
Napajanje Baterija veličine 2x1,5V AAA (UM-4)
Dimenzije 135x70x44mm
Težina (bez baterija) 100g